Zubný kaz
Zubný kaz je jedno z najrozšírenejších chronických infekčných ochorení. Vzniká pôsobením viacerých faktorov:
- baktérií v mikrobiálnom povlaku na povrchu zubov
- jednoduchých cukrov z potravy, na vnímavom, málo odolnom povrchu zuba
- pri nedostatočnej ústnej hygiene
Baktérie vo veľkom množstve prítomné v zubnom povlaku skvasujú cukry z potravy na kyselinu mliečnu a v ústnej dutine sa vytvára kyslé prostredie /pH klesá/. Pôsobením vzniknutých kyselín dochádza ku rozrušovaniu povrchových štruktúr skloviny zuba. Dlhodobé "kúpanie" zubov v kyselinách vyústi do ich nezvratného poškodenia.
Vzniku zubného kazu je možné zabrániť preventívnymi opatreniami. Je to súbor jednoduchých a finančne pomerne nenáročných opatrení, ktoré spočívajú v ovplyvnení jedného alebo viacerých faktorov.
Prevencia spočíva hlavne v:
- pravidelnom a dôkladnom odstraňovaní povlakov z povrchu zubov
- ústnou hygienou
- úprave stravovacích návykov a obmedzovaním cukrov ( výživové poradenstvo )
- zvyšovaní odolnosti zubnej skloviny aplikáciou fluoridových prípravkov tzv. fluoridácia